Länet bland de värst drabbade i covid – nu kommer dos fem

Uppdaterad
Publicerad

Västmanland finns med bland de sju regioner som har störst smittspridning av covid-19 just nu. Nu är dos fem av på vaccinen på intåg.

– Vi kommer att släppa på bokningen för personer som är 80 plus, säger Mikael Sars, vaccinsamordnare på Region Västmanland.

I Region Västmanland prioriteras den äldre åldersgruppen från 80 år och uppåt, eftersom de har sämre immunförsvar än yngre personer.

Den preliminära planen är att vaccinera dem den 1–15 september och därefter personer i åldrarna 65–79 år den 15–1 oktober.

– Sedan kan personer som är 18–65 år, som har tagit tredje och önskar fjärde dosen, vaccinera sig, säger Mikael Sars.

Smittan ökar under hösten

Med vaccin har man 90–95 procents skyddsnivå mot allvarlig sjukdom och död. Skyddet avtar med 50 procent efter fyra månader, förklarar Mikael Sars.

– Vi räknar med en smittvåg under hösten och det kan bli aktuellt med dos nummer sex under december–januari, säger Mikael Sars.

Hur ser smittläget ut i Västmanland just nu?

– Den ökar i Västmanland. Det är i sju regioner som smittan ökar mest och en av dessa värst drabbade regioner är Västmanland, säger Mikael Sars.

Personer har dött

För några veckor sedan avled fyra personer i länet av covid-19 under en och samma vecka, enligt Mikael Sars.

Under fredagen berättade Mikael Sars att åtta personer som var inlagda på sjukhuset i Västerås har covid-19.

– Det är inte säkert att alla vårdas på grund av covid-19. Ingen vårdas på intensiven och det är en effekt av att så många har vaccinerat sig. 80 procent av personer som är 80 år och äldre har tagit fyra doser, säger han.

Nytt vaccin

De vanligaste vaccinen är Moderna och Pfizer, men de håller på att utvecklas för att ge effekt mot omikron.

– De vaccin vi har nu skyddar väldigt bra mot allvarlig sjukdom och död. Det nya vaccinet kan komma om en till två månader och det kommer kanske att dessutom skydda bättre mot smittspridningen, säger Mikael Sars.

Vaccinationen kan bokas på 1177.se eller via vacccinationsbokningen per telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer