Fler söker hjälp när skärmtiden skapar konflikter i familjen

Publicerad

Hos Barn- och ungdomshälsan i Västerås upplever de att barnen som kommer till dem mår mer psykiskt dåligt, två år efter pandemins start. Exakt vad det beror på är inte helt klart. Men samtidigt har skärmtiden ökat under pandemin.

– Vi ser att skärmtid skapar konflikter i hemmet, föräldrar har svårt att begränsa barnens skärmtid och det blir konflikter kring hur mycket skärmtid de har, säger Sara Axelsson, verksamhetschef på Barn- och ungdomshälsan. 

Hur man som förälder ska tackla utmaningen med skärmtid för barnen är individuellt och beror på barnets ålder och hur det påverkar vardagen, menar Sara Axelsson.

– Vi har jobbat med de här frågorna under en längre tid och ser att det är viktigt att ha balans i livet. Det handlar om att man har fritidsaktiviteter, rör på sig, sover bra och äter bra, säger Sara Axelsson.

I klippet berättar Sara Axelsson mer om hur man som förälder kan hantera skärmtiden för barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.