Foto: SVT

Träd på Sala silvergruvas vallar kan orsaka dammhaveri

Uppdaterad
Publicerad

Dammarna i Sala silvergruvas vattensystem måste åtgärdas, det slår en ny rapport fast. Träden på vallarna kan i värsta fall orsaka ett dammhaveri.

Under senare delen av 1400- och början av 1500-talet började man dämma upp sjöar och våtmarker i Salatrakten. Allt för att få vattenkraft till hyttorna, smältverken och kraft till pumparna i bergsbruket.

Det finns idag inget sjösystem i Europa som är lika stort och gammalt som Sala silvergruvas vattensystem och flera av dammarna är fornminnesförklarade.

Dammarna medför dock risker, något som Sala kommun jobbar med att identifiera och hantera. Bland annat har kommunen tagit in forskare vid Luleå tekniska universitet för att se vad som behöver göras för att minimera riskerna.

Begärt tillstånd att fälla träd

I en ny rapport som överlämnats till kommunen så konstateras att stora träd på dammvallarna är en stor riskfaktor.

– Storm med höga vattenflöden kan fälla de här träden och i värsta fall orsaka ett dammhaveri, säger Michael Nilsson, utredningsingenjör på Sala kommun, i ett pressmeddelande.

Kommunen har nu därför begärt tillstånd av länsstyrelsen om att få fälla träden. Dessutom kommer det i framtiden behövas vissa förstärkningsåtgärder i delar av dammsystemet.

– Förutom trädfällning så vidtar vi en rad andra åtgärder som till exempel att se över våra övervakningssystem. Vi går också igenom dammstabilitetsfrågor och ser vilka möjligheter vi har att hantera stora vattenflöden, förklarar Michael Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer