Foto: SVT

Dataspel och mobiler – hur påverkas unga?

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har flera tusen familjer i Västmanland fått hem en förfrågan om att delta i en undersökning om allt från dataspelsvanor till mobilanvändande.

Studien Liv och hälsa ung som genomförs regelbundet i Västmanland utökas nu med en uppgraderad version.

Över 5 200 hushåll i Västmanland får en förfrågan om att delta i undersökningen, alla barn födda år 1997 och 1999 och deras föräldrar.

– Förhoppningen är att vi ska kunna följa den här gruppen under en tjugoårsperiod, säger Kent Nilsson, professor på Centrum för klinisk forskning i Västerås som ligger bakom studien. På så sätt kan vi se hur det liv de levde när de var barn, påverkar framtiden och vuxenlivet.

Det är framför allt dataspelandet som är intressant att titta på, menar han, och mobiltelefonanvändandet. Men också hur den psykiska ohälsa vi idag ser hos ungdomar påverkar dem när de blir äldre.

Förhoppningen är att studien, bland annat, ska kunna ge fingervisningar om hur den ekonomiska fördelningen i samhället ska se ut. Kanske behöver vissa bostadsområden eller vissa skolor särskilda insatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.