Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maina och Harald Schirlbauer blev några av de första som använde SOS:s nya app i Västmanland. Foto: Susanna Ahnlund

Maina och Harald försvann i skogen – räddades av nya appen

Publicerad

SOS nya räddningsapp kom väl till pass när paret Schirlbauer var på en av sina mindre lyckade svamppromenader.

Sedan slutet av augusti har SOS-appen funnits. Den gör det möjligt för blåljuspersonal att se exakt var larmaren befinner sig. På larmcentralen kan man redan se resultatet av den nya funktionen.

– Vi har fått in många fall där personer har befunnit sig på platser som vi vanligtvis har svårt att positionera, på fjället eller ute i skogen exempelvis, dit vi nu har kunnat skicka hjälp mycket snabbare, säger Sarah Hummerdal som är pressansvarig på SOS-Alarm.

SOS Alarm tar chansen att nå ut

Appen fungerar också som en informationskanal och skickar ut varningsmeddelanden till alla som är i närheten av en större olyckshändelse, brand eller liknande. Den innehåller även tips om hur man kan agera i en nödsituation. 

Ni samlar in platsinformation, hur kan integriteten säkras?

– Vi får in platsinformationen när man ringer till 112, men den sparas inte. När det gäller informationen som skickas ut om händelser i ens närhet så är positionen anonymiserad, den kopplas inte till en specifik person, utan är baserad på var telefonen befinner sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer