Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av deltagarna som fastnat för längdskidor: Lareen Alkabra och Negin och Jasmine Raufi. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Hade aldrig stått på skidor – nu har de hittat glädjen i längdspåret

Publicerad

I ett unikt projekt har nyanlända, asylsökande och nysvenskar som aldrig stått på skidor fått göra just det i skidspåren i Klackberg, Norberg.

– Första gången är det lite svårt och då är det lite tråkigt, men när man försöker och inte ger upp så är det jätteroligt, säger Lareen Alkabra, en av dem som fastnat för längdskidor.

Under några veckor har deltagare i alla åldrar fått prova på att åka. Ledare från Norbergs och Fagerstas skidklubbar har hjälpt och stöttat. Ofta har de också åkt runt för att hämta och lämna deltagarna från sin bostäder.

– Vi tycker det är väldigt viktigt eftersom vi själva tycker att det är så pass kul, så vill vi förmedla lyckan med längdskidåkning, säger Agnes Ramström från Norbergs skidklubb och en av de ledare som hjälpt och tränat deltagarna.

Låneskidor till alla

Med ekonomiskt stöd av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna har man kunnat köpa in utrustning så att alla deltagare har kunnat åka med bra grejer.

– Det är roligt att se andra folk, hur de jobbar och försöker, säger Negin Raufi, som själv fastnat för längdskidor.

Hör mer i klippet om vad hon och andra deltagare tycker om att åka skidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.