Foto: SVT

De hoppas på pengar för renare vatten i Mälaren

Publicerad

Snart väntas besked om de EU-pengar som Vattenmyndigheten och Mälarens Vattenvårdsförbund har ansökt om. Bland annat hoppas de på att kunna bygga båtbottentvättar som ska ersätta giftiga båtbottenfärger.

Mälaren har en rad problem, berättar David Liderfelt, projektledare på Mälarens Vattenvårdsförbund med säte i Västerås.

– En utmaning är övergödningen. Mälaren rinner dessutom ut i Östersjön och skapar problem med övergödning där. Sedan är det miljögifter såklart. Det är ett potentiellt stort problem eftersom det inte är känt hur det påverkar miljön, säger han.

Som exempel nämner han båtbottenfärger och läkemedelsrester. Utöver det hotas Mälarens vattenkvalité av att dammar och liknande hindrar fiskar från att röra sig fritt.

I över två år har Vattenmyndigheten och Mälarens Vattenvårdsförbund jobbat med ansökan om pengar från EU:s program för miljöförbättrande åtgärder, LIFE. Under sommaren har de reviderat projektet utifrån EU:s krav och även varit på möten i Bryssel.

Fem till sex heltidsanställda

Om allt går i lås drar Mälarprojektet igång 1 januari 2017 och tanken är att fem eller sex heltidsanställda kommer att vara sysselsatta med projektet, som har en budget på nästan 300 miljoner kronor.

– Vi planerar för rekrytering nu, säger David Liderfelt.

Bland annat vill Mälarens Vattenvårdsförbund använda pengarna till att öppna båtbottentvättar, där båtbottnarna kan skrubbas släta istället för att målas med ökanda båtbottenfärger.

– Det vet vi är väldigt giftigt, och vi hittar höga halter lokalt, säger David Liderfelt.

Vad gäller miljöfarliga ämnen i läkemedel är kunskapsluckorna desto större, något man vill komma tillrätta med genom projektet.

”Stora konsekvenser om något händer”

Utöver det handlar en stor del av projektet om att utveckla samverkan mellan olika aktörer.

– Vi har ett bra dricksvatten i Mälardalen. Men vi har så mycket verksamheter, det är så många ämnen snurrar runt. Det finns en stor anledning vara vaksam. Konsekvenserna blir så stora om något händer. Som i Östersund när man upptäckte Cryptosporidium i dricksvattnet. Det blev en otrolig samhällskostnad när så många blev sjuka. Och vi är uppskattningsvis två miljoner människor som bor i närheten av Mälaren och är beroende av vattnet, säger David Liderfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.