Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hel del material ska packas inför valet och det ordnar det här gänget. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

De ser till att valmaterialet når väljarna i Västerås: ”Känner att man har ett ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet samarbetar valsamordnarna i Västerås med flera personer på daglig verksamhet.

– Vi packar saker i lådor som ska ut till vallokalerna. Man känner att man har ansvar, säger Jerker Nikkelsen, som arbetar på den dagliga verksamheten.

Tio personer jobbar med att packa materialet i Stadshuset. I ett av rummen råder febril aktivitet. Valblanketter, pennor, västar och annat läggs ned i lådor. I ett annat rum står färdigfyllda vagnar, med bland annat valbås, som väntar på att bli hämtade. 

– Vi packar allting till valkansliet. Det är spännande, intressant och häftigt att se hur mycket som utgår härifrån, säger Pontus Nilsson, en av dem som arbetar inom den dagliga verksamheten.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Intensivt arbete

Arbetsuppgifterna med valet sker året om, men de blir intensivare innan valet.

– Första gången vi jobbade med det här var inför valet 2018. Vi fick förfrågan och det är ett omfattande jobb med bra konkreta uppgifter, berättar Lena Johansson som är arbetshandledare på den dagliga verksamheten.

Efter valet ska materialet tas tillbaka, packas om och nya beställningar ska genomföras.

Följ med när personer från dagliga verksamheten berättar om sitt arbete inför valet, i klippet ovan.

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är sysselsättning för personer som omfattas av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Utbudet av arbetsplatser är stort. Exempelvis kan det innebära att arbeta inom fastighetsskötsel, budkörning, snickeri, i butik, skapande eller med teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet