Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampsporttränaren Jörgen Hamberg i Västerås har hittat en metod som han ser fungerar för att hjälpa unga kriminella att byta bana. Foto: Daniel Brodén/SVT

Kampsportsklubben räddar unga från kriminalitet – tränarens framgångsrecept

Uppdaterad
Publicerad

Kampsporttränaren Jörgen Hamberg brinner för att påverka unga i riskzonen för kriminalitet i en positiv riktning. Och det har lyckats i flera fall.

– Den här målgruppen kommer till mig för att bli bättre på att slåss. Då kan jag påverka.

Jörgen Hamberg på Västerås Fight Club har mött många unga män med våldskapital som aktivt söker sig till kampsport.

– Anledningen att de kommer hit är att de vill bli bättre på att slåss, säger Jörgen Hamberg.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Men klubben har ett annat mål. De har lärt sig att hantera de våldsamma unga männen så pass bra att flera har bytt bana och blivit idrottsmän i stället, bland annat den framgångsrike fightern Tobias Harila.

Men är det en bra idé att kriminella blir bättre på att slåss?

– De som har en kriminell identitet och vill fortsätta att vara kriminella, de har en väldigt kort karriär hos oss. Så de lär sig inte slåss här. De kommer däremot på att de inte är så fullkomliga som de trodde hemma på gatan.

Inget gehör för kampsportens hus

Kampsportklubbarna i Västerås har gått ihop för att få till en gemensam lokal, helst i de utsatta västra delarna av stan. De menar att det skulle göra det lättare att nå ut till en ännu yngre målgrupp och påverka dem positivt. Men idén möter motstånd, och politikerna i Västerås har inte lyft frågan.

– Vissa tycker inte att man ska lära den här målgruppen att slåss. Men det handlar ju inte om det, säger Jörgen Hamberg.

”Så blir kriminella idrottsmän”, starta videon för att höra kampsporttränaren Jörgen Hambergs framgångsrecept.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet