Stora delar av kraftvärmeverket i Västerås rivs – gör plats för ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu rivs flera delar av kraftvärmeverket i Västerås. Rivningen genomförs delvis på höga höjder, upp till 69 meter över havet och kostnaderna för rivningen är drygt 5 miljoner och för hela projektet väntas notan hamna på 13 miljoner.

– Det som rivs är desoxanläggningen, som också kallas för avsvavlingsanläggningen, som är en reningsanläggning för svavel som användes under åren 1986-2014, säger Ellinor Engvall projektledare för rivningen hos Mälarenergi. 

Rivningen kommer att frigöra yta på en central plats i kraftvärmeverket och slutförs i november. Under arbetets gång kommer rivningen innebära flera utmaningar. 

– Vi river mitt inne i kraftvärmeverket, alltså nära våra andra verksamheter i drift och även nära hamnens verksamhet. Samordning, samarbete och information till berörda är oerhört viktigt, berättar Ellinor. 

Gör plats för ny klimatsmart teknik

På den nya ytan ska framtida tekniker få ta plats. En av möjligheterna kan vara att implementera tekniken som kallas CCS, Carbon capture and storage.

– Man fångar in koldioxid och lagrar den för att sedan transportera den till Norge där den kan mineraliseras i berggrunden och på så sätt tas bort permanent från atmosfären, säger Lisa Granström, strategichef affärsområde Värme hos Mälarenergi.  

Enligt henne skulle en sådan teknik vara på plats till 2030.

– Tekniken som tar ut koldioxid är inte ny, däremot är allt annat runt omkring den här tekniken nytt som till exempel hur det ska transporteras och lagras i de stora volymerna, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.