Norbergsförfattaren Sven-Olov Karlsson har skrivit boken ”Brandvakten”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Den stora skogsbranden blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Det är Norbergsförfattaren Sven-Olov Karlsson, som själv blev drabbad och tvingades fly för sitt liv som skrivit boken. En bok om hur ett par gnistor kunde få växa till sig, och bli Sveriges största brand på hundratals år.

Priset blev högt. Ett dödsfall, många skadade och en ekonomisk smäll på en miljard kronor eller mer. En yta mer än tre gånger Stockholm ödelades under brandens framfart i Västmanland 2014. Ett tusental boende tvingades fly från sina hem i panik. En av dem var författaren och journalisten Sven Olov Karlsson från Norberg.

LÄS MER: Allt om skogsbranden i Västmanland

– Jag ville göra något som håller lite längre. Jag ville göra en bok för de som var här och som vill ha något att stötta minnet på. Jag ville skriva boken för min egen skull, för att fatta vad det var som hände, säger Sven-Olov Karlsson.

Ingen naturkatastrof

Efter en tid började hans tankar handla om att det måste finns något mer än bara hetta och vind som orsak för katastrofen.

LÄS MER: Skogsbranden blir teaterföreställning

– Det blev tydligt att den här händelsen inte var någon naturkatastrof som kom spontant. Inte heller en arbetsolycka, utan det här är en mekanism av dåliga beslut, extremt väder och otur. Allting klickade i varandra samtidigt och utlöstes som en bomb, säger Sven-Olov Karlsson.

Se inslaget på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet