Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen rolig syn”. Lantbrukarna Henrik Svensson och Sofia Kvist berättar om händelsen där varg har simmat ut till ön i Mälaren och dödat flera av deras får. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Deras får dödades av varg – ute på ö i Mälaren: ”Låg och flöt i vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens vargangrepp, då ett tiotal får dödades, har lantbrukarna Sofia Kvist och Henrik Svensson från Västerås valt att ta hem sina djur från ön i Mälaren.

– Tidigare kände vi oss ganska trygga med att ha djuren därute, säger lantbrukaren Sofia Kvist.

Det var i lördags, 8 juni, som åtta får hittades döda flytande i vattnet på en ö i Mälaren. Ytterligare två får hittades så skadade att man fick avliva dem. Och två får har inte gått att hitta.

Lantbrukarna Sofia Kvist och Henrik Svensson misstänkte att det kunde handla om något rovdjur. Länsstyrelsen kunde i söndags bekräfta att det rörde sig om ett vargangrepp.

– Våra får låg och flöt i vattnet. Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att det kunde hända ute på en ö, säger lantbrukaren Sofia Kvist.

Naturbetade

Fåren naturbetade för länsstyrelsen på en ö i Mälaren, i naturreservatet Skutteröarkipelagen i Västerås kommun, för att hålla landskapet öppet.

– Den här betessäsongen kommer de inte gå där mer, vi får se nästa år, säger lantbrukaren Sofia Kvist.

”Det var ingen rolig syn” – i klippet tas fåren ”hem” och Sofia och Henrik berättar om vargangreppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.