Deras son drabbades av hypersomni

Uppdaterad
Publicerad

Eva och Micke Lennartsson liv förändrades helt sedan deras numer 15-årige son André vaccinerade sig mot svininfluensan. Sedan dess har André varit sängliggande och fått diagnosen hypersomni.

– Man har ju ångrat sig tusen gånger varför man lät honom ta sprutan, men man lyssnade ju på myndigheterna, säger Eva Lennartsson.

SVT träffade Andrés föräldrar på ett café i Norberg. Sedan den 29 oktober 2009 har ingenting varit sig likt. Trots att André led av reumatism har han tidigare varit aktiv med sina hundar och haft ett stort bilintresse, men på de senaste 2,5 åren bara varit i skolan en dryg vecka på grund av sin sömnsjukdom.

– Samma kväll kände han något annorlunda i kroppen. Det kom en smärta krypande och vi trodde ju att det var den vanliga vaccinationsbiverkningen som skulle gå över efter par dagar, men den stegrades och fortsatte hela tiden och efter tre veckor började även sömnstörningarna komma, säger Micke Lennartsson.

Ingen ersättning

Inför den stora vaccineringen lovade myndigheterna att vaccinet Pandemrix var fritt från allvarliga biverkningar, men Läkemedelsverkets studie bekräftade förra våren att det finns ett samband mellan vaccinet och den neurolgiska sjukdomen narkolepsi som orsakar en störning i de delar av hjärnan som reglerar sömn och vakenhet.

Myndigheten har ersatt många drabbade med 50.000 kronor för sveda och värk, men för Andre som lider av närbesläktade sjukdomen hypersomni har ingen ersättning betalats ut.

– Det är ju en väldigt stor grupp som fått narkolepsi och det kan man ju inte blunda för eftersom det handlar om 170 barn. De som har hypersomni har fått andra svåra biverkningar. De är ju få och då fångar man inte upp dem på samma vis, säger Eva Lennartsson.

Hur ser du på ditt liv om fem år?

– Ingen aning! Ingen vet ju hur hans liv kommer att se ut. Jag hoppas ju att han kommer att få bra mediciner utprovade så att han får ett liv tillbaka och att vi får ett liv tillbaka, säger Eva Lennartsson.

Jens Larsson

jens.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.