Maud Sandfeldt, familjehemsrekryterare på Västerås stad, berättar om tre viktiga kriterier som du måste uppfylla för att vara aktuell som familjehem. Foto: SVT

Kraven för att bli familjehem: Ordnad ekonomi och inga planer på egna barn

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga hinder när det kommer till civilstånd, sexuell läggning eller etnisk bakgrund för att bli familjehem, men det finns andra saker som man behöver uppfylla och även frågor som man behöver ställa sig själv innan man söker.

Går man i tankar att ett familjehemsplacerat barn skulle kunna vara ett alternativ till att skaffa biologiska barn eller adoptera så behöver man tänka om.

– Ett placerat barn har ju ett eget biologiskt nätverk och vårdnadshavarna har mycket att säga till om så man måste ju kunna samarbeta med dem och med socialtjänsten, säger Maud Sandfeldt, familjehemsrekryterar på Västerås stads familjehemsenhet.

Dessutom måste man vara beredd på att en placering ibland inte blir så lång eftersom målet är att barnet någon gång i framtiden ska kunna återförenas med sin familj.

Så blir du ett familjehem

Är du intresserad och vill veta mer om vad uppdraget innebär så kan man gå in på www.familjehemsverige.se där man kan göra ett test genom att svara på frågor och skriva en intresseanmälan. Den skickas till ens hemkommun som tar kontakt för ytterligare frågor. Nästa steg blir ett bokat möte för nästa bedömning.

Går man vidare tar socialsekreterarna över och gör en ordentlig utredning. Bland annat görs kollar i misstanke- och belastningsregistret, Socialtjänstens, Försäkringskassans, Kronofogdens och Transportstyrelsens register. Hela rekryteringsprocessen tar oftast några månader. Blir man godkänd sker det sedan en matchning mellan barn och familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.