I klippet berättar slalom- och längdskidåkare hur den milda vintern påverkar. Foto: SVT

Skidklubbarna frustrerade – snöbristen håller backar och spår stängda

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har vintern i Västmanland varit mild, utan tillräckligt många kallperioder. För skidbackar och skidspår runt om i länet har det varit en tuff start på säsongen.

– Det är värre än tidigare år, säger Tomas Hidman, ordförande för Västerås skidklubb.

För de som vill åka slalom eller längdskidor har det hittills varit en dyster vinter och flera anläggningar håller stängt. Enligt Tomas Hidman har det varit för få kalla nätter, vilket försvårar arbetet med att producera konstsnö.

– Det behövs ungefär fem kalla nätter för att göra konstsnö och det har inte varit det. Det har varit någon enstaka, men då uppstod det problem med vår utrustning trots att den var testad, säger han och fortsätter:

– Det är ju generellt problem med snöbrist i hela Mellansverige och för många anläggningar.

För tillfället är spåren stängda i de flesta delarna av Västmanland, vilket gör det svårt att träna, inför Vasaloppet till exempel. 

En av få anläggningar som håller öppet är Vedbobacken i Västerås. Tomas Hidman menar att de kan göra det, då ägarna sparat snö från säsongen innan. Men att spara konstsnö för ett helt längdskidspår är dock kostsamt säger han.

I Teknikbacken i Arboga har det milda vädret lett till att hela backen är grön.

– Vi får helt enkelt åka till anläggningarna som har snö och just nu är fjällen säkrast. Utifrån korten som vi brukar sälja så är det ungefär 500 till 600 åkare som drabbas, säger Andreas Nyquist, ordförande för Arboga alpina.

– Men alla har kanske inte möjlighet att ta ledigt och åka iväg eller hyra stuga.

Enligt SMHI kommer det fortsätt vara plusgrader i veckan framöver i Västmanland. Undantaget är den 10 och 11 januari, då minusgrader väntas under natten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.