Foto: TT

Det våras för oseriösa hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Vid den här tiden på året brukar oseriösa sten- och asfaltsläggare komma till länet, nu varnar flera kommuner för oseriösa hantverkare.

Hantverkarna kan till exempel erbjuda husrenovering eller asfaltering av garageuppfarten för en billig peng, men ofta handlar det om rena bedrägerier.

Problem kan till exempel uppstå när arbetarna försvinner i samband med att kunden har betalat pengar trots att arbetet inte är klart eller att arbetet är undermåligt utfört.

Det brottsförebyggande rådet i länet, där polisen samt samtliga kommuner i länet ingår, samverkar för att motverka den här typen av brott.

Så undviker du att bli lurad

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar hantverkare

Mer i ämnet