Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir strul eftersom allt försenas, maskiner kan behöva åka in på reparationer” säger Fredrik Wikström chef Anläggning och produktion Västerås stad. Hör mer om dieselstölderna här i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Diesel för en halv miljon kronor stulet från Västerås stad

Uppdaterad
Publicerad

De höga priserna på diesel triggar kriminella till att stjäla bränsel. För Västerås stads del så handlar det om flera tusen liter diesel som stulits det senaste året.

– På just det här projektet har det varit 10-15 tillfällen med ett värde på runt en halv miljon kronor, säger Fredrik Wikström chef Anläggning och produktion Västerås stad.

Enligt polisen har dieselstölderna ökat kraftigt i och med att priserna på diesel stigit. Många branscher är utsatta, bland annat lantbrukssektorn som är helt beroende av sina maskiner för produktion av grödor och annat. Transportbranschen är en annan utsatt bransch.

Byggsektorn brottas med samma problem. För Västerås stad som i sin egen organisation bygger och anlägger och även anlitar en mängd underentreprenörer, är problemet högst påtagligt. Man jobbar med flera åtgärder för att förhindra ytterligare stölder: maskiner tankas bara upp med den mängd diesel som beräknas gå åt under dagen, byggen förses med stängsel under kvällar och nätter, belysning sätts upp och vid större projekt har vaktbolag anlitats.

– Vi gör allt vi kan för att förhindra det, men tyvärr blir det lite för mycket, och det är ju framförallt våra leverantörer av grävmaskiner och lastbilar som är de stora förlorarna, säger Fredrik Wikström.

Bo har blivit bestulen på 500 liter diesel: ”Måste låsa in traktorn”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Andersson, lantbrukare i Sätra Brunn, har de senaste åren blivit bestulen på minst 500 liter diesel. Han är långt ifrån ensam. Lantbrukare tar nu till åtgärder för att hindra fler dieselstölder. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.