Christin Söderberg om de vanligaste missarna bland båtförare och varför hon engagerar sig som sjöräddare. Foto: SVT

Ovanligt många båtar på grund – digitala sjökort kan vara boven

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar brukar ses som den stora starten på båtsäsongen – men på Mälaren har den redan börjat. Och enligt Sjöräddningssällskapet har den börjat med ovanligt många båtar som gått på grund.

Digitala sjökort har blivit allt populärare, men det kan också innebära en ökad risk för att båten går på grund.

– Vi rekommenderar papperssjökort i första hand. Eftersom elektroniska sjökort kan ”lagga”, vilket leder till att man missar till exempel en sten som gör att båten går på grund, säger Christin Söderberg från Sjöräddningssällskapet.

Att de digitala sjökorten ”laggar” innebär att GPS-positionen inte hänger med när man är ute och åker båt. D.v.s. det blir en fördröjning med båtens position.

Välj inte den kortaste och mest raka sjövägen

För att förhindra att gå på grund är det viktigt att läsa sjökortet och läsa in sig på sin färdväg, men även att veta vart man ska och informera sin familj om ens färdväg. Trots det finns det en risk att gå på grund.

– Det är ovanligt med den här mängden ärenden gällande grundstötningar så här snabbt in i säsongen. En orsak kan vara att folk ibland väljer den kortaste sträckan – och det är inte säkert att den är gångbar, säger Christin Söderberg, sjöräddare som utgår från Västerås.

Tre tips om du ska ut med båt:

1. Använd alltid flytväst. 

2. Ha mobilen i ett vattentätt fodral. Om du hamnar i vattnet och inte kan larma så ligger du risigt till. 

3. Läs ditt sjökort så du vet var du kan och inte kan åka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.