Veterinären Madeleine Johansson på Strömsholms djursjukhus är oroad över den stora ökningen av antalet förgiftade djur under hösten. Foto: Privat

Djursjukhuset i Strömsholm larmar: Kraftig ökning av medvetslösa katter

Publicerad

Sedan mitten av oktober har djursjukhuset i Strömsholm tagit emot 35 katter och fyra hundar med liknande symptom – orsaken tros vara ett musgift som har ökat i användning.

– Vi är mest oroliga för att vi inte har något motgift. Vi har heller inget sätt att få fram analys via blodprov, säger veterinären Madeleine Johansson.

Medvetslöshet, ryckningar och kramper är vanliga symptom.

– Det började i somras med enstaka fall, men vi har sett en kraftig ökning i höst, säger veterinären Madeleine Johansson på Strömsholms djursjukhus.

Vissa har de kunnat rädda genom att behandla med exempelvis kramplösande. Andra har de varit tvungna att avliva.

– Musgift ska inte orsaka så här stor skada för våra husdjur, säger Madeleine Johansson och berättar att de varit i kontakt med företag som hanterar giftet, informerat dem om läget och hoppas att de tar till sig informationen.

Giftet ska läggas ut där katterna inte kan komma åt, men mössen dör inte direkt utan kan springa iväg. På så sätt kan katter och andra djur få i sig giftet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.