En man som röker en E-cigarett Foto: TT

E-cigaretter kan öka det vanliga rökandet

Uppdaterad
Publicerad

E-cigaretten kan fungera som en inkörsport till vanligt rökande bland unga. Det visar en ny studie som finansierats av Hjärt-Lungfonden.

Det är den största forskningsstudien hitills i sitt slag och har utförts på Umeå universitet. Den visar också att det verkar finnas ett samband mellan e-cigarettbruk och luftvägssymtom.

Forskningen

– Vår forskning visar att e-cigaretter är något som många rökare lägger till, snarare än något som ersätter vanliga cigaretter. Samtidigt tyder mycket på att allt fler ungdomar börjar med e-cigaretter för att sedan gå över till vanliga cigaretter. Sannolikt leder därför e-cigaretter till fler rökare, säger Linnéa Hedman, forskare vid OLIN-studierna och docent i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.

Varnar för e-cigaretter

I den senaste nationella folkhälsoenkäten uppger runt 19 000 västmanlänningar att de röker dagligen. Hjärt-lungfonden varnar nu för att e-cigaretter snarare kan skapa fler rökare än färre.

– Konsekvenserna av rökning är fortsatt stora i Sverige i dag. Forskning visar att mer kan göras för att förhindra att ungdomar börjar röka. Höjd tobaksskatt har bevisat positiv effekt. Vi hoppas också att Linnéa Hedmans forskning ska leda till hårdare lagstiftning. Det är till exempel anmärkningsvärt att e-cigaretter får säljas med fruktsmak, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.