Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västmanland får en liknande faunapassage Foto: Trafikverket/SVT

Här ska djuren kunna ta sig över E18 säkert – nu byggs Västmanlands första faunabro

Uppdaterad
Publicerad

Länets första faunapassage byggs just nu av Trafikverket mellan trafikplatserna Morgendal och Sörstafors, ungefär vid gränsen mellan Köpings kommun och Hallstahammars kommun.

– Här finns bra förutsättningar, vi har ett sammanhängande skogsparti på båda sidor, vi har också en terräng som ligger på en kulle. På så sätt är det lätt att ta sig upp på bron, säger Lars Königsson, senior projektledare på Trafikverket.

Faunapassagen är framförallt till för större vilt. Tanken är att den ska göra det lättare för djuren att följa sina naturliga rörelsemönster och kunna ta sig över motorvägen på ett sätt som är säkert för både dem själva och oss människor.

Bron byggs i två delar. Just nu byggs den norra delen. Om drygt ett år ska den södra delen byggas. Budgeten för faunapassagen är 25 miljoner kronor. Projektet är en del av den stora ombyggnationen av den kritiserade 2+1-sträckan på E18 mellan Västjädra och Köping.

– Trafikmängden har ökat väldigt mycket, det är för mycket stopp. Nu 63 år senare får vi äntligen bygga det här som var tänkt från början, säger Lars Königsson.

Se bilder från en redan byggd faunapassage vid E6 i klippet ovan.

En faunapassage är en förbindelse utformad för att utvalda djurarter ska kunna korsa en trafikled. Det finns olika sorters faunapassager. En ekodukt är en bredare typ av faunapassage, utformad som en bro och anpassad för många sorters djur. Det Trafikverket bygger över E18 är en något mindre faunabro som liknar en ekodukt.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.