Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Mats Lindfors köpte huset var det bara tio centimeter isolering innanför mexiteglet. Se hur han gjorde för att isolera om och komma ner i en bråkdel av energiförbrukningen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Mats isolerade om sitt hus – slipper höga räkningar: ”Jättevinst för klimatet också”

Publicerad

Först efter husköpet på Rönnby i Västerås i slutet av 1980-talet upptäckte Mats Lindfors att väggarna var tunna som på en sommarstuga.

– Jag började med att isolera vinden men insåg snart att jag måste bli mer radikal.

I dag är både solfångare och solceller installerade på taket och husets samtliga fönster är utbytta. SVT Nyheter Västmanland har träffat Mats Lindfors tidigare, och på de fem år som gått sedan dess har han blivit ännu mer drastisk och bland annat rivit ned allt fasadtegel för att göra isoleringen 3,5 gånger så tjock.

– Den senaste besiktningen visade att huset nu ligger i energiklass A och dessutom är bättre än 80 procent av alla hus i den klassen, säger han.

El och energi i Västmanland

Hur mycket har alltihop kostat?

– Det har jag svårt att svara på, men till exempel kostade solcellerna 300 000 kronor, varav jag fick 100 000 kronor i bidrag. Sedan kostade fönstren 100 000 kronor att köpa, och jag monterade dem själv. När det gäller fasaden kunde jag sälja mexiteglet och därigenom bekosta de första två lagren isolering.

Varför gör du det här?

– Från början var det för att sänka räkningarna, men med tiden har klimatnyttan blivit allt viktigare och jag hoppas verkligen att fler hakar på.

I klippet ovan visar Mats runt bland det han gjort inomhus och uppe på taket.

Lista: Så gör du huset snålt – energijägarens bästa tips

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Lindfors har lyckats energieffektivisera sitt hus rätt in i A-klassen. I klippet får du hans tre bästa tips på vad du kan göra. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El och energi i Västmanland

Mer i ämnet