Efter nio års turer – nu kan Vedbobacken höjas

Uppdaterad
Publicerad

JA, sa en enig byggnadsnämd i Västerås under torsdagen till den detaljplan som möjliggör en höjning av Vedbobacken i Västerås med 15 meter.

Den ekonomiska föreningen som har verksamhet i backen vill göra höjningen för att förbättra skidåkningen och friluftslivet i området.

Höjningen av backen ska göra det möjligt att förlänga pister, skapa en ytterligare nedfart och få högre fallhöjd.

Bygget ska betalas av föreingen själva och höjningen av backen ska ske genom att använda restmassor från olika byggen runtom i Västerås.

– Det är ett steg i rätt riktning, det finns potential att backen ska bli ännu bättre nu, säger Martin Landås driftansvarig, Vedbobacken.

Soltimmar och parkeringsproblem oroar

Många myndigheter och förvaltningar såsom Polismyndigheten, Lantmäterimyndigheten, Försvarsmakten och Vafab Miljö har fått komma med synpunkter under samrådstiden, men ingen av dessa har haft några invändningar mot bygget.

Även privatpersoner har givits möjlighet att lämna synpunkter. Och några av dom är bekymrade över att antalet soltimmar ska bli mindre och andra hur parkeringarna ska komma att fungera.

”Enligt solstudien blir antalet soltimmar mindre för oss och kommer troligen påverka snö- och isbeläggningen”

”Det är ett stort problem med parkeringar redan nu! och det kommer inte bli bättre” ”Som det är nu är det kaotiskt varje vinter! och Jättefarligt!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.