Efter protester och överklagan – nu döms 35-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Familjehemspappan döms för våldtäkt mot barn i Svea hovrätt.

Han stod åtalad för tre fall av våldtäkt mot barn, varav två orala och ett vaginalt.  Det fanns DNA-bevis i form av sperma i den 16-åriga flickans underliv. Trots det friades den 35-årige mannen, som var familjehemspappa åt flickan, i Västmanlands tingsrätt.

Det blev ett uppmärksammat friande och  åklagaren överklagade målet till Svea hovrätt. Samtidigt som rättegången drogs igång i början på november protesterade 150 kvinnor utanför hovrätten.

– Det som förde oss hit var att vi vill uppmärksamma allmänheten på vad som hände i tingsrätten, att mannen friades trots att det fanns DNA-bevis i form av sperma i hennes underliv, sa Sara Bäckström, jurist på Kvinnors nätverk till SVT då.

Mannen har hela tiden hävdat att han glömt ett toalettpapper med sperma i handfatet, som flickan ska ha hittat. Men det ogillar alltså hovrätten, som däremot menar att man ska se på försiktighet på flickans uppgifter eftersom de ändrats under utredningens gång.

Familjehemspappan döms för våldtäkt mot barn till fängelse i två år och sex månader för det vaginala samlaget, men frias för de påstådda orala samlagen.

Hovrätten har inte prövat frågan om mannen är skadeståndsskyldig mot flickan. Hennes överklagande rörande skadestånd avvisades före huvudförhandlingen i målet, eftersom hon är omyndig och hennes vårdnadshavare inte hade skrivit på fullmakt som skulle ha gett målsägandebiträdet rätt att överklaga. Hovrätten har därför varit förhindrad att behandla skadeståndsfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer