Oro för nedmontering när Vedbobacken ska upphandlas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en ekonomisk förening drivit och utvecklat Vedbobacken i Västerås under tio år vill kommunen nu avsluta överenskommelsen parterna haft för att istället upphandla driften. Något som väcker oro kring vad som ska hända med anläggningen.

– Indikationerna vi har fått är att, istället för att förbättra och utveckla, finns det risk för nedmontering, säger Martin Landås, Vedbobackens ekonomiska förening i videon.

I tio års tid har Vedbobackens ekonomiska förening drivit och utvecklat backen inne i Västerås. Avtal med kommunen har, trots att föreningen helst velat ha fleråriga, skrivits på ett år i taget.

Enligt föreningen kan upplägget liknas vid att kommunen köpt deras tjänst. Anläggningen har utvecklats i första hand tillsammans med sponsorer och samarbetspartners och med överskott från exempelvis liftkortsförsäljning.

Kommunalrådet lovar utveckling

Planer på färre snökanoner – vilket enligt föreningen omöjliggör en anläggning även av dagens storlek och kvalitet – och att längdspåret kan komma att tas bort, är exempel på signaler från kommunen som skapar oro för nedmontering.

Men enligt Vicki Skure Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande är den obefogad. Målet med upphandlingen ska snarare vara att få till fleråriga avtal med en aktör och att säkra drift och utveckling av backen, säger hon.

I videon ovan bemöter kommunalrådet oron och lovar utveckling av anläggningen.

– Vi behöver hålla oss inom lagar och regler. Ett flerårigt driftavtal, som ju också dagens aktör efterfrågat, innebär större summor pengar och då krävs upphandling, säger Vicki Skure Eriksson (C). Foto: Jenny Berggren/SVT

Offentlig upphandling

Västerås stad köper varor, tjänster och entreprenader enligt lagen (2016:1145) om offentlig upphandling.

Det finns regler för hur detta ska gå till.

Offentlig upphandling ska säkerställa att organisationer inom offentlig sektor öppnar upp sina inköp för konkurrens. Detta så skattemedel används så effektivt som möjligt och att företag inom EU kan göra affärer med offentlig sektor på lika villkor.

Vid upphandlingar till större värden, där det finns en skyldighet att annonsera, får allmänheten ökad insyn i vad som sker och hur deras skattemedel används.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.