Foto: SVT

Efter vandaliseringen – lamporna plockas bort

Uppdaterad
Publicerad

Nu är de 180 lyktstolparna mellan Hökåsen och Finnslätten i Västerås bortplockade från kommunen. Lamporna var tänkta för att lysa upp gång- och cykelvägen men var utsatta för sabotage vid upprepade tillfällen.

– Vi har bara en begränsad budget för underhållskostnaderna så det höll inte i längden, säger kommunens gatu- och trafikchef Kent Nyman.

Lyktstolparna sattes upp 2009 och idén bakom initiativet var att lysa upp cykel- och gångvägen mellan Hökåsen och Finnslätten och samtidigt spara energi.

Är energisnåla

– De är solcellsdrivna och på så sätt väldigt energisnåla. Dessutom har de en inbyggd rörelsedetektor och går bara igång när någon kommer förbi eller något rör sig, säger Kent Nyman.

Men redan från början dök det upp problem: många av lyktstolparna stals och andra förstördes – om och om igen. Därför har kommunen nu plockat bort lamporna.

”Är trist”

– Det är trist att folk inte kan lämna dem i fred. Vi trodde ju att det här skulle vara en billigare lösning än vanliga stationära gatlyktor men med de höga underhållskostnaderna vi har är de små lamporna ingen lösning längre, säger Kent Nyman.

Om cykelbanan på Hökåsen nu så småningom får en vanlig stationär gatubelysning är i nuläget oklart.

– Vi ska titta över det här men som det ser ut just nu kommer det att vara mörkt på Hökåsen framöver, säger Kent Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer