Foto: SVT

Skollunchen: Gratis läsk

Uppdaterad
Publicerad

Friskoleeleverna i Västerås får äta på ställen med gratis läsk.

Läsk till varje lunch för gymnasielever – det är en av konsekvenserna när city förändras, när de fria gymnasierna flyttar in till stan i lokaler som saknar matsal.
– Det är chill, vi får äta var vi vill, säger Oscar Turner, som läser på DCC gymnasiet om det lunchsystem som många av friskolorna som öppnat i centrala Västerås erbjuder.

Får lunchkort
Eleverna på flera av de fria gymnasier som flyttat in till centrala Västerås får äta lunch på restaurang. Eleverna får ett lunchkort som gäller på de restauranger som kortföretaget har ett avtal med. För gymnasieskolorna har luchkortet blivit ett sätt att locka elever.

Men hur hälsosam elevernas lunch blir verkar ingen bry sig om. På alla de fyra restauranger, som eleverna vi pratade med säger att de får äta på, erbjuds det gratis läsk till lunchen. I vissa fall hur mycket man vill.

– Det här är inte så bra, säger Hanna Nerberg som är hälsovägledare vid Västmanlands sjukhus i Sala, för vi vet att allt det socker som unga stoppar i sig idag, leder till övervikt och koncentrationssvårigheter.

”Äta här varje dag”
Men ungdomarna gillar upplägget även om de tror att de kommer tröttna på de fyra lunchalternativen.
– Vi ska äta här varje dag i tre år, säger  Oscar Turner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ungas matvanor

Mer i ämnet