Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Elisabeth Philipsons trädgård i Västerås och träffa hennes färgglada hönor som värper ägg som blir till påskpresenter. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Elisabeth har höns i trädgården – men undviker äggfrossa i påsk: ”Är lycka och rikedom”

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Philipson i Västerås har en stor familj när man räknar med hennes nio hönor. Att skaffa höns var aldrig planerat, men nu är det runt trettio år sedan hon tog hem sina första två.

– Har man väl börjat med höns blir man fast. Det är de snällaste och enklaste husdjuren man kan ha. Och de ställer inte så stora krav, säger hon.

Varje år när vårvärmen rullar in släpper Elisabeth Philipson i centrala Västerås ut sina hönor i trädgården längs Svartån. Där får de springa runt i gräset. Hon menar att det är det bästa de vet.

– Det är en jättestor glädje att ha höns. Det blir aldrig tråkigt. Man kan sitta och titta på dem länge. Det är ett lugn, det är harmoniskt, säger hon.

Ägg som påskpresent

Hönsens äggproduktion drar igång till påsk och Elisabeth gillar att ge bort ägg som påskpresent. Hönorna värper ägg i olika färger, såsom rosa, grönt, blått och brunt beroende på hönans ras.

– Det finns alla möjliga färger och då behöver man ju inte måla äggen till påsk. Vi målar inte våra ägg.

I klippet: Följ med hem till Elisabeths trädgård och träffa hennes färgglada hönor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.