Genrebild. Foto: TT/SVT

Elitryttare misstänks för våldtäkt – lockade med fina hästar och bekräftelse

Publicerad

En elitryttare står åtalad misstänkt för våldtäkt och våldtäkt mot barn. De misstänkta brotten ska ha ägt rum i Västmanland och under torsdagen inleds rättegången.

De misstänkta brotten ska ha hänt för flera år sedan. Genom att vara en framstående person inom hästsporten kom han i kontakt med dem han nu åtalas för att ha våldtagit.

I polisutredningen beskrivs mannen som närgången, att han ofta tagit flickor på rumpan och skämtat om sex. Han beskrivs samtidigt som en person som har makt i stallet och är populär. ”Manliga ryttare är som rockstjärnor”, beskrivs det i förundersökningen.

Det beskrivs inledningsvis som en dröm att få lära sig av den duktiga ryttaren. Drömmen ska sedan ha blivit till en mardröm när han närmat sig flickorna.

Särskilt utsatt situation

Enligt åklagaren har elitryttaren utnyttjat att de unga tjejerna befunnit sig i en särskilt utsatt situation. I förundersökningen vittnar flera om att de sett honom som en idol eller guru, att de blivit manipulerade och varit lindade runt hans finger.

Möjligheten att arbeta för honom och bland annat löften om bra tävlingshästar har enligt åklagaren gjort att tjejerna haft en beroendeställning till honom som han sedan uttnyttjat.

Förnekar brott: ”En synkroniserad attack”

Elitryttaren har suttit häktad sedan maj och åtalas nu för ett fall av våldtäkt mot en ung kvinna och två fall av våldtäkt mot ett barn.

Den misstänkta mannen nekar till brott och i förhör beskriver han anklagelserna som ”en synkroniserad attack” mot honom. Enligt honom ska de sexuella handlingarna inte skett under något tvång, och han menar vidare att flickan inte var under 15 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer