Emmy och Alva i Köping älskar att köra A-traktor. Foto: Melker Blomberg/SVT

Emmy och Alva i Köping älskar sina A-traktorer: ”Ger frihet och självförtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Att äga och köra en A-traktor, eller EPA som det kallas i folkmun, ger en frihetskänsla menar 16-åriga Emmy Ahlgren och Alva Steninger. Det har även blivit enklare att ta sig till och från olika platser utan att behöva fråga någon om skjuts.

Både Emmy Ahlgren och Alva Steninger i Köping har fått sina A-traktorer av sina pappor. De gillar båda motorer och bilar, men mest att köra.

– I början var man rädd i korsningar när det kom bilar. Men nu funkar det. Nu är man ganska van, säger Emmy Ahlgren.

Antalet tjejer som kör A-traktor har ökat. Alva Steninger tror att det framför allt beror på en regeländring som gjort det möjligt att bygga om vilken bil som helst till en A-traktor. Förut kanske valet föll på en mopedbil hellre än på en ”EPA”.

– För killarna var det mer de här raggiga bilarna. Men nu när man kan bygga med vad som helst, så tror jag att fler vill ha epor än moppebilar. För moppebilar är inte särskilt säkra, säger Alva Steninger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.