Aina Wifalks gatuskylt har inte satts upp – ingen vill ta ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Inför Internationella kvinnodagen har SVT kartlagt gatuskyltar i Västerås med manliga respektive kvinnliga namn. Det finns 69 sådana skyltar, men endast sex av dom är namngivna efter kvinnor.

Under de senaste åren har många nya memorialnamn dykt upp så som Erling Perssons plats och Hakon Swensons allé. Rullatorns uppfinnare Aina Wifalk fick en gata namngiven efter sig för ett år sedan, men den saknar fortfarande skylt och hon är en av de få kvinnor som fått en egen gata.

Enligt Västerås Stad ligger ansvaret på Region Västmanland att sätta upp skylten, medan Regionen betonar att deras gemensamma ansvar.

– I vanliga fall är det byggnadsnämnden som beslutar om gatunamnen i tätorten och sedan är det väghållarens ansvar att sätta upp skylten. I detta fall är Aina Wifalks gata en enskild gata som tillhör Regionen och därav anser vi att ansvaret ligger på Regionen, säger Krister Sikström som är  trafikingenjör på Västerås Stad.

– De senaste dagarna har vi haft en dialog med Västerås Stad och anser att det är ett gemensamt ansvar eftersom skylten ska sättas upp på Cedergatan vilket är Västerås Stads mark. Därefter kommer det gå in på vårt fastighetsområde, säger Per-Arne Westin som är chef över fastighetsförvaltningen på Region Västmanland.

Anledningen till varför skylten  inte kommit upp är oklart i nuläget, men Per-Arne Westin säger i förbifarten att han inte visste om att något beslut gällande skylten tagits. Trots oklarheterna, betonar Westin att skylten kommer vara uppe i början av maj.

• 6 av 69 gator/platser som är namngivna efter personer är namnsatta efter kvinnor.

• Dessa är: Anna Döpkens väg, Julia Nybergs väg, Ebba Brahes väg, Nanna Svartz gata, Pila-Brittas gata och Aina Wifalks gata.   

• Av dessa 69 är det mest gator snarare än platser.

• 51 av 69 är beslutade 1980 eller tidigare, varav 3 namnsatta efter kvinnor.

• De senaste 15 åren har 9 memorialnamn satts, varav 3 namnsatta efter kvinnor.

• Det finns flera personnamn som inte är memorialnamn utan syftar på till exempel gudar/gudinnor. Ett stort antal kvartersnamn är också förnamn, både kvinnliga och manliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer