Erik och Västerås IK stod upp mot sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

”Inte ensam aldrig glömd”. Så heter projektet som ska öka medvetenheten kring övergrepp. I helgen uppmärksammades det i samband med ishockeymatchen mellan Västerås IK och Modo.

Initiativtagaren Erik Grönberg, från Västerås, utsattes själv för sexuella övergrepp när han var liten. Förövaren var en nära vän till familjen.

Rocklunda och VIK har betytt mycket för honom genom åren. Där kunde han känna sig trygg och få känna sig som en vanlig kille.

– Jag fick en fristad i Rocklundahallen. Jag var som alla andra när jag var här. Det var väldigt speciellt för mig. När jag fick en autograf så var jag inte smutsig längre. Utan då fick jag vara lilla Erik. Och det var det jag behövde, säger Erik Grönberg.

Patrik Sjöberg visade vägen

Efter många år av självdestruktivitet, var det Patrik Sjöberg och hans bok om hur han blev utsatt, som hjälpte Erik att ta tag i sitt liv. Nu föreläser Erik om övergrepp för idrottsföreningar, som han anser har ett extra stort ansvar emot unga.

– När vi gör sådana här ställningstaganden, märker jag att det är många som hör av sig. Jag får många brev och mail från andra utsatta som känner ett enormt stöd när deras lag och förebilder ställer sig bakom  och tar deras parti. Ofta är det de utsatta som blir vända ryggen, säger Erik Grönberg.

Projektet ”Inte ensam aldrig glömd” drog han igång för tre år sedan. Först ut att stödja var handbollen i Västerås Irsta. Sedan dess har bland andra hockeylaget Färjestads BK anlitat honom och i lördags Västerås IK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.