Visa alla (2)

Faunapassagen öppnar i maj: ”Kan bli ett levande klassrum”

Publicerad

Bygget med Faunapassagen i Svartån i centrala Västerås går vidare. Passagen ska möjliggöra för framförallt fiskarter, som gös eller den rödlistade aspen, att kunna vandra förbi hindret vid turbinbron – för att sedan ta sig upp i Svartån för lek.

Invigningen planeras nu till maj. Projektledaren tror att passagen kommer bli viktig för djurlivet och Västerås stadsbild.

– Vi tror att det här kommer bli en väldigt välbesökt plats, just för att det ligger mitt i stan och är nära många. Det här blir som ett levande klassrum om man vill, säger Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås stad.

Det finns även planer på att ta kunna grupper av skolbarn till Faunapassagen och där undervisa om exempelvis natur, miljö och Västerås kulturhistoria.

Fiskkamera online

– Det är en del i att bara att få komma hit. Kanske får man se en fisk eller följa den via vår fiskkamera som vi kommer att installera. Via den kan man på nätet direkt se vilka fiskar som faktiskt vandrar förbi här, säger Susanna Hansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer