Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU har ingen åsikt om majbrasor, hävdar Monica Stolpe Nordin (C), men i andra kommuner gäller förbud. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

EU-förbud skapar förvirring kring majbrasa: ”Vi är nedringda”

Uppdaterad
Publicerad

Klåfingriga EU-politiker, viktigt miljöskydd eller helt enkelt ett missförstånd? Åsikterna går isär om det nya EU-direktivet och just nu gäller olika regler om vårbrasor i Västmanlands kommuner.

Det råder stor förvirring kring eldning av trädgårdsavfall, i vissa kommuner har det blivit förbjudet medan andra fortsätter precis som vanligt.

– I Västerås ska vi ha majbrasor som vi alltid har haft, säger till exempel Monica Stolpe Nordin (C), samtidigt som Hallstahammar och Fagersta går på förbudslinjen.

Olika tolkningar

Bakgrunden är en ny artikel i EU: avfallsdirektiv, som säger att trädgårdsavfall ska återvinnas, inte eldas upp. Enligt Naturvårdsverket betyder det att EU förbjudit all eldning av trädgårdsavfall, även majbrasor, från årsskiftet. Kommunerna måste ge dispens innan man får tutta på.

Men här gör alltså kommunerna olika tolkningar, och politiker från framför allt KD och C har viftat bort förbudet som ett missförstånd.

– EU säger inte nej till någonting av det här, hävdar Monica Stolpe Nordin bestämt.

Men kan det vara så att Naturvårdsverket har rätt och att du tolkar EU lite välvilligt?

– Nej, jag har gått tillbaka till de som jobbat med direktivet och kollat om det är så här. Det finns inget som säger att du inte får ha en majbrasa eller elda i din trädgård.

Det här gäller i din kommun

Arboga: Kräver ingen dispens för att elda.

Fagersta: Eldningsförbud i trädgårdar och majbrasor kräver dispens.

Hallstahammar: Informerar om att det numera är förbjudet att elda trädgårdsavfall.

Kungsör: Kräver ingen dispens för att elda.

Köping: Tillåtet att elda trädgårdsavfall fram till 30 april, därefter kommer lokala föreskrifter tas fram.

Sala: informerar om att det numera är förbjudet att elda trädgårdsavfall, tar emot ansökningar om dispens

Skinnskatteberg: Ska ta fram nya riktlinjer, fram till dess krävs ingen dispens för eldning i trädgård men återvinning rekommenderas.

Surahammar: Ser över hur eldning av trädgårdsavfall ska hanteras.

Västerås: Tillåter majbrasor och eldning av små mängder trädgårdsavfall utan dispens.

Vi har inte fått svar från Norbergs kommun, men på sin hemsida skriver de att det krävs dispens för majbrasa och eldning i trädgård, men att informationen kan komma att uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.