Northvolt i Västerås Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Explosion på Northvolts testlab i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen inträffade en explosion inne på Northvolts testlab på Finnslätten i Västerås. En person som fanns i lokalen skadades lindrigt.

-Det är för tidigt att dra slutsatser, vi följer upp under dagen, säger kommunikationschef Jesper Wigardt.

Larmet om explosionen kom strax före klockan elva. Enligt polisen var det då lugnt på platsen. Personen som skadades var vaken och talbar men togs ändå med till sjukhus för rutinkontroll.

Enligt Northvolts kommunikationschef inträffade explosionen i en särskild byggnad på området, fristående från själva fabriken.

Där genomförs försök där batterierna utsätts för yttre påverkan i syfte att säkerställa att de håller säkerhetsstandard.

– Att det skedde en explosion i sig är ju därmed enligt plan, så att säga. Men sedan var det något som som gjorde att kollegan blev överraskad över utvecklingen och skadade sig lindrigt på vägen ut.

– Det är något vi nu tittar vidare på, säger Jesper Wigardt.

Även i somras inträffade en arbetsplatsolycka på företaget.

Jesper Wigardt, kommunikationschef Northvolt Foto: TT/Northvolt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.