Att inte plocka upp efter sin hund är ett brott. Foto: SVT

Att lämna hundbajs är ett brott mot miljöbalken

Uppdaterad
Publicerad

När snön smälter syns spåren från hundägares slarv under vintern tydligt. Hundbajs på gator är inte bara otrevligt, utan också ett brott mot miljöbalken. Trots det bötfälldes endast två personer för brottet förra året i Västerås.

Att lämna nedskräpning efter hunden klassas som ett brott mot miljöbalken i flera kommuner runt om i landet, bland annat i Västerås.

– Vi är skyldiga att bötfälla brottet, men vi har inte direkt en rutin för att ta fast folk som gör det, säger Rolf Söderberg, kommunpolis i Västerås.

Lagligt att filma

Oftast är det bevisföringen som sätter stopp för att böter kan utfärdas, då det kan vara svårt att bevisa att brottet har ägt rum.

– Det är lagligt att filma när någon skräpar ner. Men bara om det är ”handen som håller kameran” och kameran inte är riggad. Man får heller inte filma privata situationer, säger Rolf Söderberg.

Så man kan filma en granne som struntar i att plocka upp efter sin hund, och skicka in det som bevisföring till polisen?

– Ja absolut, men det är en hypotetisk fråga om vi skulle agera på det. En gång är ingen gång. Men om det är ett störningsmoment i området och till exempel flera grannar som stör sig på något specifikt, så skulle vi kanske agera, säger Rolf Söderberg.

65 anmälningar under 2015

Om poliser är ute på patrull och ser nedskräpning i offentlig miljö hända så kan de skriva ut en ordningsbot på plats. Totalt skrevs två sådana böter ut i Västerås under förra året, och tre under 2014. Totalt anmäldes 65 brott mot miljöbalken under 2015 i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer