Arbetare på Fagersta Bruk/Bild från Parisutställningen år 1900. Foto: Fagersta bruksmuseums arkiv

Fagersta bruks uppgång och fall – från malm till Stenbeck

Publicerad

I år fyller Fagersta stad 75 år – men Fagersta bruk har en historia längre än så.– Det var då expansionen verkligen blev av, säger Lennart Andréasson på bruksmuseet, om anställningen av Johan August Brinell som tog bruket till världsutställningen i Paris.

1873 ombildades bruket till Fagersta Bruks Aktiebolag och några år senare, 1882, anställdes Johan August Brinell vid Fagersta Bruk. Och han kom att betyda mycket.

– Det var då expansionen verkligen blev av, säger Lennart Andréasson på Fagersta Bruksmuseum, och fortsätter:

– På världsutställningen i Paris år 1900 fanns Fagersta bruk och Brinell med och visade upp sina produkter. Och det var då han lanserade Brinellprovet, som är en hårdhetsprovning för metaller.

Testet används fortfarande i dag runt om i världen.

I klippet guidar SVT:s reporter Melker Blomberg genom brukets historia från götstålsprocessen, via linan som användes för att lyfta regalskeppet Wasa till Jan Stenbecks intåg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.