Foto: SVT

Fagersta får betala miljoner till friskola

Uppdaterad
Publicerad

En långdragen tvist mellan Västanfors Västervåla församling i Fagersta och kommunen är nu över. Den innebär att kommunen får betala drygt fyra miljoner till församlingen i utebliven skolpeng.

Bråket om nivån på skolpengen till den fristående skolan startade 2010 och pågått till idag.

Högsta förvaltningdomstolen har beslutat att Fagersta kommun inte får prövningstillstånd i ärendet som gäller skolpeng för år 2010. Det innebär att Kammarrättens dom från februari i år står fast. Kammarrätten beslutade då att Fagersta kommun ska betala närmare 4,6 miljoner kronor till Västanfors Västervåla församling, som är huvudman för friskolan Lindgårdsskolan.

– Det här är ett glatt besked för elever och personal på Lindgårdsskolan och hela församlingen. Nu får eleverna äntligen de pengar som de har rätt till, säger kyrkoherde Henrik Rydberg. Det innebär att alla elever i Fagersta anses lika mycket värda, och att Lindgårdsskolans elever inte längre missgynnas.

Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen är den högsta instansen för denna fråga, så kan detta beslut inte överklagas. Ärenden gällande skolpeng 2011, 2012, 2013 och 2014 ligger hos Förvaltningsrätten i väntan på detta vägledande beslut, och det kan innebära mer pengar till församlingen och Lindgårdsskolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.