Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar Annika Hedberg, social hållbarhetsstrateg, om förekomsten av amfetamin i avloppsvattnet i Fagersta kommun. Foto: Peter Osterberger/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ökning av amfetamin i avloppsvattnet i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Amfetaminet har ökat kraftigt i Fagersta. Det visar de senaste mätningarna av avloppsvattnet i kommunen.

– Man kan ju dra slutsaten av ett provsvar att det finns jättemycket amfetamin, säger Annika Hedberg, social hållbarhetsstrateg i Fagersta kommun.

Under årets två första drogtester av avloppsvattnet syntes en viss ökning av mängd vätska amfetamin men ett minskat antal doser av substansen. I höstens mätning däremot, som är den senast sammanställda, syns en kraftig ökning av drogen både vad det gäller mängd vätska och antal doser.

Annika Hedberg vill dock inte dra för stora slutsatser av rapporten.

Inväntar resultat

– En ändring av föreskriften av adhd-medicin kan ha stor påverkan på de här resultaten. Vi avvaktar och inväntar just nu resultatet för nästa mätning, säger hon.

I klippet hör du mer från Annika Heberg om drogtestningen av avloppsvattnet i Fagersta kommun.

Det var den andra februari 2021 som kommunstyrelsen beslutade att på prov, under en två års period, införa drogtestning av kommunens avloppsvatten. Detta efter att det framkommit svårigheter med att avgöra mängden narkotika som fanns i omlopp samt vilka sorter som var mest frekventa i Fagersta. Provtagning sker vid reningsverket av Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer