Foto: SVT

Fagersta ska drogtesta avloppsvattnet

Publicerad

Fagersta ska provta avloppsvattnet i två år framåt för att försöka få en bild om hur stort droganvändandet är i kommunen, det klubbade kommunstyrelsen i veckan.

– Vi får indikationer av till exempel polisen hur användandet ser ut, men vi skulle vilja ha en tydligare bild. Vilka preparat används, vilken mängd och när under året, säger Annika Hedberg Roth, utvecklare med inriktning folkhälsa och jämlikhet.

Provtagningen kommer ske fyra gånger per år och vid varje tillfälle tas två prover, en på vardag och en på helg. Dessutom kommer extra provtagning ske vid en utvald storhelg samt en sjudagarsserie för att undersöka dagvariation. Totalt hamnar kostnaden på 80 000 kronor.

– Det här genomförs på prov i två år och kommer förhoppningsvis hjälpa oss att få en bättre bild om hur narkotikatillgången ser ut i kommunen. Då kan vi också sätta in mer pricksäkra åtgärder, säger Annika Hedberg Roth.

Testningen sker vid Fagerstas reningsverk och kommer därför ge en bred bild. Till exempel kommer det inte gå att urskilja hur droganvändandet ser ut i olika områden. Resultatet kommer dock gå att jämföra med andra kommuner som genomför liknande analyser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.