Brandstationen i Fagerstas omklädningsrum kommer byggas om för att möta framtidens behov av att allt fler kvinnor blir brandmän. Foto: Alexander Weimar/SVT

Fagerstas brandstation får könsneutralt omklädningsrum

Publicerad

Fagerstas brandstation bygger nu om sitt omklädningsrum till att bli helt könsneutralt. Detta är ett av stegen brandstationen gör för att möta framtidens behov då allt fler kvinnor blir brandmän.

Brandstationen i Fagersta ska nu få könsneutrala omklädningsrum. Tanken är att det dels ska bli bättre för de nuvarande kvinnliga brandmännen på stationen, men man vill även säkra för framtiden då allt fler kvinnor blir brandmän.

– Vi har en ambition att få fler kvinnor i operativtjänst, det vill säga brandmän som jobbar i utryckningstjänst. Vi har en plan vi jobbar efter och vår målsättning är att när 2018 är slut ska vi ha tio procent tjejer. Ombyggnaden är ett led i att vi vill kunna ta emot fler tjejer men också att det ska vara bra personalutrymmen för alla som jobbar här, säger räddningschef Mats Jansson.

Över 30 år gammal station

Brandstationen i Fagersta byggdes 1984 och då var det inte alls vanligt med kvinnliga brandmän. I nuläget jobbar tre kvinnor som heltidsbrandmän på stationen och de använder äldre sovsalar på övervåningen som omklädningsrum.

Det nuvarande omklädningsrummet på brandstationen byggdes på 80-talet då kvinnliga brandmän inte var lika vanligt. Foto: Alexander Weimar/SVT

Tanken nu är att det nuvarande omklädningsrummet ska byggas om och ha små omklädningsbås och duschrum med dörr och lås som ska funka för alla.

Mindre spring vid larm

Att omklädningsrummet nu görs om har mottagits bra av alla på stationen och det finns flera fördelar med ombyggnaden.

– Jag tror det kommer bli ganska bra. Som det är just nu är vi ganska avskärmade från herrarnas omklädningsrum så vi kommer lite närmare och så får vi närmare till fysen och så, säger Ulrika Lundeqvist, brandman på stationen.

Och kollegan Rebecca Ferm instämmer.

– Ja, jag tror också det kommer bli bra. Om det blir larm så måste vi i nuläget springa igenom hela brandstationen så nu blir det mycket närmare att komma till larmställen och till vagnhallen, säger Ferm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer