Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så här mycket vatten var det när det var som värst”, berättar restaurangägaren Michel Bou Antoun för Miljöpartiets språkrör Per Bolund som besökte Falkenbergska kvarnen under torsdagen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Restaurangägaren efter översvämningen: ”Ovissheten är värst”

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen är stor i restaurangen intill en av dammarna vid Svartån i Västerås efter helgens översvämning. För restaurangägaren Michel Bou Antoun har de senaste dygnen handlat om att städa ur lokalerna, riva väggar och vara i kontakt med försäkringsbolag och hyresvärd.

– Ovissheten är värst. Vi vet inte när vi kan komma tillbaka, säger han.

Vattennivån i Svartån har sjunkit nedanför restaurangens golvnivå men är fortfarande högre än vanligt. I lokalerna står avfuktare i hopp om att verksamheten snart ska kunna komma igång igen.

– För oss är julborden de viktigaste, de står för cirka 40 procent av vår inkomst, berättar Michel Bou Antoun.

”Något vi får se mer av”

Under torsdagen besökte Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) restaurangen för att få en bild av den översvämningsdrabbade lokalen.

– Det är ju fruktansvärt dramatiskt. Tyvärr är ju det här något vi kommer att se mer av, extrema regn som leder till extrema översvämningar som drabbar vanliga människor och vanliga företagare, säger Per Bolund (MP).

”Vi behöver samarbeta”

När det gäller ersättningen till de kommuner som drabbats av översvämningarna så är Per Bolund (MP) tydlig med att staten behöver ta ett mycket större ansvar.

– Varje kommun kan inte klara av det här var och en för sig, utan vi behöver samarbeta, säger Per Bolund (MP).

Men statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade vid en intervju med P4 Dalarna på onsdagen att han inte kan utlova mer statligt stöd till de drabbade kommunerna.

”Borde ligga i kommunens intresse”

Hur stor den ekonomiska förlusten blir för restaurangen vet ännu inte ägaren Michel Bou Antoun, men har uttrycker en besvikelse över att Västerås stad inte har kontaktat honom efter översvämningen och erbjudit honom hjälp.

– Jag tycker att de borde hjälpa till lite grann. Det handlar om en naturkatastrof, inget som vi har orsakat. Det här är ett hus som är 220 år gammalt och det borde ligga i Västerås kommuns intresse att det ska vara kvar och överleva, säger han.

Thomas Pennanen, fastighetschef i Västerås stad förklarar:

– Vi har inte varit varit i kontakt med dem eftersom fastigheten är privatägd. Däremot har vi varit i kontakt med hyresgästerna i stadens ägda fastigheter.

I klippet besöker vi den översvämningsdrabbade restaurangen och får se förödelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.