Genrebild. Foto: TT

Fall av kvarka på ridklubb i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Två hästar vid en ridskola i Surahammar har insjuknat i den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Ridskolan håller nu stängt till och med den 25 mars för att motverka att sjukdomen sprids.

Baståsens ridklubb i Surahammar meddelade idag via sin Facebook-sida att två hästar blivit sjuka i kvarka och därav håller ridskolan stängt till och med 25 mars.

I nuläget jobbar ridskolan med att isolera de sjuka hästarna så att de inte smittar andra hästar. Man uppmanar även personer som besökt ridskolan att tänka på vilka kläder de hade på sig när de var där och inte ha på sig samma om de planerar att besöka ett annat stall då sjukdomen kan sitta kvar i kläderna.

Kvarka är en förkylningsjukdom som drabbar hästar. Klassiska symptom är feber, hosta och blockerade luftvägar vilket kan leda till andningssvårigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.