När SVT Västmanland besöker öppna förskolan på Odensvi i Västerås en fredagförmiddag är det fullt hus. Hannah Lindberg är där med sin son Benjamin, 1,5 år.
– Vi har konflikter, han gör allt han inte får göra, vilket så klart är normalt i hans ålder, men då blir det att jag säger nej väldigt mycket och jag vill undvika det ordet, men det går inte, säger hon.
Hemma hos Erik Hjärtberg uppstår konflikterna vid middagsbordet då 3-åriga dottern inte alltid vill sitta med vid bordet.
– Men där viker jag mig inte och då kan det bli mycket tjat, säger han.
Föräldrarutbildningar allt mer populära
Tjat och tjafs är för de flesta föräldrar en del av vardagen, men om konflikterna blir för jobbiga och många kan man ibland behöva hjälp för att få till en förändring. Ett sätt är att gå en föräldrautbildning, något som allt fler gör. Kommunala Familjecentrum i Västerås har hållit föräldrautbildningar i ungefär femton år och deltagarantalet har stadigt ökat år för år.
– Intresset har ökat och det har mycket att göra med att vi marknadsför oss och att ordet sprids från mun till mun. Framgångsfaktorn har varit att vi håller utbildningarna kontinuerligt, säger Eva Eidmen, specialpedagog och som samordnar Familjecentrums utbildningar.
Varför är stöd viktigt?
– Om man känner att det inte fungerar bra, man kanske har väldigt många konflikter som börjar ta över, då kan det vara svårt att tänka utanför det man redan gör. Får man då prata med någon som kan ge ett ovanifrånperspektiv så är det inga stora förändringar man behöver göra för att det ska bli en annan situation och relation mellan barn och vuxen, säger Eva Eidmen.
Inte en ”dålig” förälder
Men man måste inte ha infekterade konflikter för att gå en föräldrautbildning. För vissa kan det vara en möjlighet att lära sig saker om barn i ett förebyggande syfte och att få träffa andra föräldrar.
– Vi är noga med att poängtera att man inte är en ”dålig” förälder för att man går en utbildning och man behöver inte heller gå en utbildning för att fungera bra som förälder. Det här är ett erbjudande från samhället till våra samhällsinvånare, som man ska se som en möjlighet, säger Eva Eidmen.
I klippet ger Eva Eidmen fyra tips på hur du kan göra för att undvika konflikter med ditt barn.
Familjecentrum
Familjecentrum finns i sju olika stadsdelar i Västerås och erbjuder kostnadsfritt stöd till alla barn, ungdomar och föräldrar. Bland annat finns det flera olika föräldrautbildningar som har fokus på olika delar av föräldrarollen. Utbildningarna är anpassade utefter åldern på ditt barn och vilka utmaningar du ställs inför i den delen av barnets utveckling.
- Komet – föräldrautbildning i två varaianter. För föräldrar som har barn i åldrarna 3-11 år består kursen av tolv träffar. För föräldrar till ungdomar 12-18 år består kursen av nio träffar. Målet är att utveckla strategier för att förbättra relationen till sitt barn/ungdom. Bland annat tränar föräldrarna på att hantera bråk och konflikter mer framgångsrikt.
- ABC (Alla Barn i Centrum) – kursen består av fem gruppträffar kring varsitt tema. Kursen riktar sig till föräldrar med barn i åldern 3–12 år. Kursen erbjuds även på arabiska och somaliska.
- BiFF (Barn i föräldrars fokus) – utbildningen är på tre träffar och vänder sig till föräldrar med fokus på hur barn påverkas efter en separation och hur man som förälder kan stötta sitt barn.
- Älskade förbannade tonåring – utbildningen på fem träffar vänder sig till föräldrar med barn mellan 13-18 år. Fokus är vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar känner igen.
- Ledarskapsträning för tonårsföräldrar – vänder sig till föräldrar som upplever svårigheter i sitt föräldraskap och har en ungdom mellan 13-18 år.
Källa: Familjecentrum Västerås