Foto: SVT

Familjesemester svårt under terminer

Publicerad

Skolverket har skärpt reglerna när det gäller att vara ledig på andra tider än de avsedda loven och det här är något som väcker åsikter.

– Jag tycker inte att det är okej, inte när det är sålåg skolålder, som min flicka hon går i tvåan, hon har inga prov och det äringa betyg då tycker jag att man ska få ta ledigt, säger Pernilla Palmestål.

Enligt skollagen får en elev beviljas kortare ledighetpå upp till tio dagar per läsår för enskilda angelägenheter som till exempelresor, familjehögtider eller religiösa högtider.

– Det finns ju tid för det, det finns ett heltsommarlov, höstlov, jullov och lediga dagar. Så man måste inte åka under vanligskoltid, säger Jennie Ljungberg.

”Alla har inte möjlighet”

Men det är inte alla som kan vara lediga under loven.Pernilla Palmestål jobbar inom turismnäringen och hon måste jobba när det ärlov så om hon ska kunna åka iväg med familjen måste det bli under terminen.

– Det är ju familjegrej, alla har inte möjlighet attvara lediga under skollov och det kan ju vara en kostnadsfråga också, det är juoftast mycket dyrare att åka under loven, säger hon.

Rektorn bestämmer

Det är rektorn på skolan som beslutar om eleven fårledigt och det ska bedömas från fall till fall beroende på elevens situation.Detta innebär att det kan finnas skillnader mellan skolor hur mycket ledighetsom beviljas. Lena Nordberg som är rektor på Herrgärdsskolan i Västeråsupplever det här som ett problem eftersom hon får in allt fler ansökningar omledighet. Hon skickade ut information till föräldrarna i början av terminen föratt uppmana till att planera in resor och liknande under loven men trots detkommer många ansökningar in.

– Jag tycker nog att det ökar med ledigheter. Det ärviktigt att barnen är i skolan när det är termin sen förstår jag att det finnsolika skäl som gör att man måste ta ledigt ibland och då får vi ju titta påvarje ledigt fall.

Är det vanligt att föräldrar som fått en nekad ansökanväljer att åka ändå?

– Ja det händer nog varje termin.

Angelica Gunnarsson håller med om att frågan är liteproblematisk men hon upplever ändå att det fungerar bra idag.

– När det gäller mina barn så vill jag gärna kommaöverens med lärarna, hur går det för min son i den här skolan och är det okejom vi är borta kanske en vecka, en bra dialog med läraren och är det så att minson ligger efter i skolan då tycker jag att jag som förälder ska välja att inteåka.

– Jag skulle tycka att det vore trevligt om man kundevälja sin egen semestertid, vara lite flexibel i skolan som man är påarbetsplatser, säger Sandro Gavino Bastias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.