Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här i Sverige är folk väldigt öppna och förstående för vad som händer i Ukraina”, säger Andrii Semeniuk kapten för det ukrainska landslaget i innebandy. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Seger för Ukraina när landslaget i innebandy gästade Västerås

Publicerad

Under helgens fyrnations-turnering i innebandy i Västerås var Ukraina ett av länderna som deltog – och de gjorde succé. Men inte bara resultatmässigt i matcherna:

– Människor i Ukraina har så mycket problem nu, så mycket annat att tänka på; kriget, pengar, splittrade familjerelationer. Men vi försöker bevara det vi hade innan kriget och fortsätta spela, säger Andrii Semeniuk, kapten för det ukrainska landslaget i innebandy.

Även Island, Nederländerna och Storbritannien deltog. Och just Storbritannien blev finalmotståndaren för Ukraina under söndagens final. Den vann Ukraina med 8-5

Utöver vinsten så var syftet att träffa andra lag, att återförenas med landslaget och spela ihop.

– Fantastiskt att samlas igen, att träffa gamla vänner, det är mycket skämt och en härlig stämning i landslaget, säger Andrii Semeniuk.

Elavbrott och flyganfall

Innebandyn i Ukraina, liksom all sport under det pågående kriget, brottas med problem.

– Det är svårt att spela i Ukraina, ibland får träningar och matcher brytas på grund av strömavbrott, eller att sirenerna för flyganfall börjar ljuda. Då springer man ner i ett skyddsrum och när sirenerna tystat kan matchen fortsätta, säger Andrii Semeniuk.

Se det ukrainska landslaget spela och uttrycka sin tacksamhet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.