• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Sjukhuset i Västerås har färre intensivvårdsplatser i dag än före pandemin. Foto: Maja Tengnér/SVT

Färre intensivvårdsplatser i Västmanland nu än innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Innan pandemin hade Region Västmanland ett lågt antal intensivvårdsplatser per invånare – och få har blivit färre. På grund av personalbrist klarar regionen i nuläget bara att hålla sju till åtta intensivvårdsplatser öppna.

Innan pandemin 2020 fanns mellan åtta och nio intensivvårdplatser på sjukhuset i Västerås, enligt data från Svenska intensivvårdsregistret och Region Västmanland.

Västmanland har i dag bara mellan 7 och 8 intensivvårdsplatser öppna. Det motsvarar 2,2 intensivvårdsplatser per 100 000 innevånare, vilket är betydligt lägre än rikssnittet på runt 5 iva-platser per 100 000 innevånare.

Västmanland: 2,2 (2022)

Riket: 4,89 (2019)

EU-snitt: 11,5 (2011)

Tyskland: 24,6 (2019)

Källa: Svenska intensivvårdsregistret, Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet