Allt fler unga tjejer väljer bort p-piller som preventivmedel. Foto: SVT

Färre unga tjejer äter p- och minipiller

Publicerad

Allt färre unga tjejer använder p- och minipiller, men statistik visar samtidigt en viss uppgång bland användandet av långtidsverkande preventivmedel i Västmanland. En ökning som dock inte alls är lika stor som det minskade p-pilleranvändandet.

– Jag tror att tjejer är allt mer pålästa nu. De kan googla mycket själva om information. De kan lätt hitta om biverkningar och då slutar man istället för att höra av sig till oss för att byta, säger Anna Larsson som är barnmorska på UM i Köping.

I siffror från Socialstyrelsen kan man tydligt se en dalande användning av korttidsverkande preventivmedel, i Västmanland, som p-piller och minipiller. Samtidigt syns det att långtidsverkande preventivmedel bara ökar till viss mån.

Akut p-piller populärt

Om man inte använder hormoniella preventivmedel, som bland annat p- och minipiller eller p-ring, så finns flera andra varianter på preventivmedel. Några exempel är kopparspiral och kondom. Men på ungdomsmottagningen i Köping ser man att det är få som skyddar sig vid sex.

– Det slarvas mycket. Många kommer hit och hämtar dagen-efter-piller men det är inget bra preventivmedel, säger Anna Larsson.

Rekommenderar långtidsverkande

Ungdomsmottagningen jobbar idag hårt för att få ut information till unga tjejer om tillgången på olika preventivmedel och 40 minuter läggs idag ned på en ung tjej som ska välja preventivmedel för första gången.

I och med säkerheten så rekommenderas långtidsverkande preventivmedel, som till exempel p-stav och olika spiraler, till ungdomar idag.

– Då slipper de tänka på att ta piller, studier visar att många glömmer att ta pillret varje dag, säger Anna Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.