Foto: TT

Februari – sämsta försäljningsmånaden på hela året

Publicerad

Februari är den sämsta försäljningsmånaden både på nätet och i butik. Månaden är kort och saknar en riktig spenderingshögtid samtidigt som vårkollektionerna inte har anlänt än menar Svensk Handel.

Traditionellt sätt brukar man prata om att vi är som fattigast i januari men frågan är om det inte är ännu värre i februari. I alla fall för handeln som har sin sämsta försäljningsperiod på hela året.

– Man brukar prata om januari men februari är faktiskt oftast sämre. Reorna i mellandagarna pågår ju nu förtiden även in en del på januari och sen är även februari en kortare månad med färre försäljningsdagar, säger Göran Sundström på Västerås Handel.

Saknar spenderingshögtid

Enligt Svensk Handel så saknar även februari en riktig högtid då vi svenskar spenderar mycket pengar, det närmsta man kommer är alla hjärtans dag men enligt Svensk Handel så påverkar inte dagen de totala försäljningssiffrorna mycket.

En annan faktor som spelar roll är att februari är månaden mellan vintern och våren vilket gör att till exempel vårkollektionerna inte har dykt upp i butikerna ännu.

– Dels har vi det sämre ekonomiskt precis som i januari men sen har inte säsongerna riktigt dragit igång än i februari. Vårsäsongen kommer oftast senare inom flera olika branscher och vintern är ju inte över så till exempel vinterkläder reas ut först senare, säger Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.