Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kräftfisket sker ofta i mörkret eftersom kräftorna är som mest aktiva då. I klippet ger kräftfiskeansvarig Patrik Zvar sina bästa tips för nybörjare. Foto: Adam Danielsson/SVT

Kräftfiskepremiär: Fem tips till nybörjaren

Publicerad

På lördag inleds årets kräftfiske i Västerås. Det finns mycket att tänka på om man ska fiska kräftor för första gången.

– Surströmming funkar i vissa fall, men färskt bete är alltid bäst, tipsar Patrik Zvar, kräftfiskeansvarig åt Västerås stad.

För att få fiska kräftor i Svartån krävs ett kräftfiskekort. Kräftan måste vara minst 10 centimeter stor, annars ska den tillbaka i vattnet.

Enligt Patrik Zvar, kräftfiskeansvarig i Västerås är det vanligaste nybörjarmisstaget att man fiskar på fel typ av botten.

– Många lägger i buren där man tror att kräftorna står, det vill säga gyttjiga partier med lite stenar. Men kräftor vill ha mycket stenpartier och de vill stå där det rör sig lite i vattnet, säger han.

I klippet tipsar Patrik Zvar nybörjare inför kräftfiskepremiären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.